„Oamenii au fost încredințați Maicii Domnului de Hristos atunci când El era pe cruce”

Data evenimentului: 6 Mai 2016
Publicat
6 Mai 2016

Praznicul Izvorului Tămăduirii, ce a fost sărbătorit de Sfânta noastră Biserică azi, 6 mai 2016, a deschis seria hramurilor din acest an ale marilor mănăstiri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Astfel, vestita ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun, Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, a îmbrăcat straie de sărbătoare, Sfânta Liturghie din această aşezare monahală fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, a avut loc slujba Aghezmei mici şi tradiţionala procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul bisericii mănăstirii.

Și anul acesta, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram, Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ a adunat sute de credincioşi, care au continuat bucuria prilejuită de marele praznic al Învierii şi au venit să se roage şi să mulţumească, pentru binefacerile primite, Maicii Domnului, Izvor de tămăduire pentru toţi credincioşii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte, alături de arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, şi stareţi ai mănăstirilor din jur și preoți de mir. Cu prilejul marii sărbători, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, ce datează din anul 1401, a fost scoasă din incinta lăcaşului de cult şi a fost aşezată în curtea mănăstirii, spre închinare, pe toată durata slujbei. La Liturghia arhierească, la care au participat şi oficialităţi locale şi judeţene, răspunsurile la strană au fost date de o parte dintre membrii Corului „Byzantion“ din Iaşi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Teofan a explicat de ce Maica Domnului este Izvor de tămăduire și ajutătoare a tuturor celor ce-i cer sprijinul: „O cântare a Bisericii închinată Maicii Domnului spune următoarele: «Pe Tine, Maică, după Dumnezeu, te avem singură folositoare». Prin aceste cuvinte, Biserica ne arată că Maica Domnului a primit putere de la Dumnezeu pentru ca Ea să devină ocrotitoarea oamenilor și Izvor de tămăduire. De ce aceasta? Pentru că Dumnezeu a ales-O, pentru că Dumnezeu S-a întrupat într-Însa, pentru că este ființa umană pe lângă care Domnul Hristos în viețuirea Sa pământeană a trăit cel mai mult, pentru că a fost curată și singura dintre cei născuți din bărbat și femeie fără de păcat, pentru că oamenii au fost încredințați Maicii Domnului de Hristos atunci când El era pe cruce. Maica Domnului este așadar Izvor de tămăduire și scăparea, ajutătoarea, ocrotitoarea noastră, după Dumnezeu, în toate etapele vieții noastre”.

La finalul Liturghiei, arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreuna rugăciune, după care  a urmat slujba Aghezmei mici, oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în curtea mănăstirii, la finalul căreia credincioşii prezenţi au primit binecuvântarea divină, prin stropirea cu apă sfinţită. În continuare, în glasul clopotelor şi al toacei, a avut loc procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Izvorul Tămăduirii“, de-a lungul drumului cântându-se „Hristos a înviat!“.

(sursa: doxologia.ro)

Citește alte articole despre: Izvorul Tămăduirii, hram, Mănăstirea Bistrița