Ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, paraclisul închinat Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava este anexat turnului-clopotniță al Mănăstirii Bistrița.
Ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, paraclisul închinat Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava este anexat turnului-clopotniță al Mănăstirii Bistrița. În lucrarea „Școala miniaturistică de la Dragomirna”, cercetătorul Gh. Vâlcea Popescu precizează că aici s-a realizat prima reprezentare a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în pictura Bisericii noastre, care datează de pe la 1498.
Voievodul și-a dorit să aibă un loc intim, unde el și familia sa să se poată ruga, atunci când poposeau la această mănăstire. Paraclisul a fost inițial pictat în întregime, însă nu se știe din ce motive, pictura a fost acoperită cu var.
„În secolul trecut, varul a fost dat la o parte și au fost scoase la iveală anumite scene, dar nu au fost recuperate total. Se disting fragmente de scene din timpul pătimirii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Ștefan cel Mare a adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Suceava din Cetatea Albă, motiv pentru care a avut o evlavie deosebită la acest sfânt și i-a închinat acest paraclis”, afirmă ierodiaconul Vasile, ghidul Mănăstirii Bistrița.